UE-Coronavirus-Romania

UE – CORONAVIRUS – ROMANIA

Fara a fi eurosceptici devine foarte clar ca Uniunea Europeana nu a putut gestiona aceasta criza, dand dovada de lipsa de coeziune si viziune in ceea ce priveste impactul pandemiei asupra sanatatii publice, dar si economiei europene.

Cu toate acestea, consideram ca trebuie in continuare sa avem incredere in valorile europene deoarece pentru Romania, aceste valori au reprezentat punctul de sprijin al progresului legislative, tehnic si economic al Romaniei.

Criza creata de coronavirus a luat prin surprindere intreaga omenire nu doar Europa sau Uniunea Europeana care este mai degraba o alianta economica decat politica, care in mod clar, mai are mult pana la a putea reactiona ca un organism eficient din toate punctele de vedere.

Orice abdicare de la valorile si principiile europene, va reprezenta un pas inapoi pentru Romania care va putea fi din nou aruncata in timp cu sanse mici de revenire.

Astfel, am vrea sa trecem in revista si masurile intreprinse de Uniunea Europeana pana acum.

Scurta analiza

La data redactării prezentului articol suntem deja la începutul săptămânii a treia de stare de urgență și pe punctul de a intra în scenariul patru al acesteia în contextul răspândirii pandemiei cu noul COVID-19.

Având în vedere crearea unui context favorabil de apariție a recesiunii în mod inevitabil, am încercat să privim situația din prisma de “cetățean al unui stat membru UE”.

Astfel, pe lângă măsurile de ajutor economic care sunt așteptate să provină de la Guvern, ne punem si urmatoarele întrebări:

  1. Ce beneficii vom avea acum în calitate de stat membru al Uniunii Europene?
  2. Suntem singuri în războiul cu acest inamic invizibil sau alianța la care am aderat în urmă cu 13 ani își va arăta părțile pozitive?

Departe de a face o analiză politică, am sintetizat în cele ce urmează măsurile de sprijin economic ce au fost alocate la nivelul entităților de conducere ale Uniunii Europene, atât general aplicabile pentru toate statele membre dar și raportate la situația României în mod particular.

Astfel, în ceea ce privește utilizarea fondurilor UE au fost adoptate următoarele:

  • Inițiativa pentru investiții în răspunsul la coronavirus(Corona Response Investment Initiative) este menită să mobilizeze 37 miliarde EUR din fondurile UE disponibile cât mai curând posibil pentru cetățenii, regiunile și țările cel mai grav afectate de pandemia de coronavirus.
  • Până la 28 de miliarde EURsub formă de fonduri structurale din pachetele financiare naționale pentru 2014-2020 care nu sunt încă alocate proiectelor vor deveni eligibile pentru răspunsul la criză
  • Extinderea Fondului de solidaritate al UEpentru a acoperi urgențele în domeniul sănătății publice. Măsurile vor pune la dispoziție țărilor europene până la 800 de milioane EUR în 2020.

Prin Banca Europeană de Investiții se alocă:

  • până la 40 de miliarde EUR pentru acoperirea nevoilor de finanțare pe termen scurt ale IMM-urilor

De asemenea, se permite flexibilitatea în aplicarea normelor UE privind:

  • măsurile de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor și a lucrătorilor
  • finanțele publice și politicile bugetare, de exemplu pentru a face față cheltuielilor excepționale

În ansamblu, UE și statele sale membre mobilizează:

  • 2% din PIB-ul UE sub formă de măsuri fiscale și 13% din PIB-ul UE sub formă de sprijin de lichiditate

În plus, Banca Centrală Europeană a anunțat un program de achiziții de urgență pandemică, în valoare de 750 de miliarde EUR.

Care este câtimea alocată României din toate sumele prezentate?

Peste 1 miliard de EUR au fost redirecționate către România pentru combaterea efectelor COVID-19, informează scrisoarea transmisă către autoritățile române de comisarii europeni.

În speță este vorba de 483 de milioane de EUR acordate prin renunțarea în acest an la obligația României de a rambursa prefinanțările neutilizate din fondurile structurale și de alte 637 de milioane de EUR prin virarea avansului aferent fondurilor structurale pentru anul 2020 în cursul lunilor martie și aprilie.

Concluzie

Este clar ca masurile luate de Uniunea Europeana nu sunt suficiente in acest moment, insa trebuie sa realizam ca in conditiile actuale, trebuie sa ramanem fideli principiilor europene si in acelasi timp, sa incercam sa ne ajutam singuri. Uniunea Europeana isi va reveni in masura in care si noi vom contribui la acest lucru. Nu trebuie doar sa asteptam interventii din afara, ci sa participam activ la iesirea din criza. Asa ca noi consideram ca situatia Romaniei va depinde mult si de masurile luate de propriul nostru Guvern. Nu vor fi perfecte, nici macar aproape de perfectiune, dar trebuie sa avem rabdare. Vor veni si vremuri mai bune.

Autori: Avocat Corina Florea, Avocat Radu Sora

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

You May Also Like