Update-Certificat de Situatie de Urgenta-2

Certificat de Stare de Urgenta (Galben)

Modificari aduse de Ordinul MEEMA  882/2020 din 2.04.2020

Diferenta dintre venituri si incasari.

Ordinul MEEMA 882/2020 a modificat regimul certificatelor de urgenta stabilit de Ordinul MEEMA 791/2020.

Daca initial, in 25.03.2020, Ordinul 791/2020 prevedea in cazul Certificatului de Stare de Urgenta GALBEN ca solicitantii trebuie sa indeplineasca conditia inregistrarii unei diminuari a incasarilor in luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie – februarie 2020.

Ordinul 882/2020 din 2.04.2020, completeaza ordinul anterior prin introducerea notiunii de venituri alaturi de notiunea de incasari.

Amintim ca venituri reprezinta toate sumele facturate intr-o perioada data indiferent de suma incasarilor, iar incasari reprezinta sumele efectiv intrate in conturile unei societatii in o perioada data.

Mai exact, pentru obtinerea Certificatului de Stare de Urgenta GALBEN solicitantii trebuie sa inceplineasca conditia inregistrarii unei diminuari a veniturilor sau a incasarilor cu minimum 25% in luna martie 2020 prin raportarea la media lunilor ianuarie si februarie 2020.

Acest lucru este benefic, deoarece acum poate obtine certificatul de stare de urgenta si cel care a facturat mai putin cu 25% in luna martie 2020 fata de media facturarilor din ianuarie si februarie 2020, alaturi de cel care a incasat cu 25% mai putin fata de media incasarilor din ianuarie si februarie 2020.

Concluzie

Consideram ca aceasta masura mareste aria persoanelor care pot accesa certificatul de stare de urgenta GALBEN, pentru ca exista si posibilitatea potrivit careia, un operator economic ar fi primit sume care erau datorate din lunile anterioare lunii martie si in realitate veniturile sa fi scazut semnificativ.

Problema ramasa in continuare

Luna ianuarie este pentru multe industrii, aproape intotdeauna, o luna cu venituri mici si incasari mici, deoarece vine, in mod evident dupa o luna de sarbatoare in care consumatorul cheltuie mult si, de aceea pentru a ajuta real agentii economici, consideram ca ar trebui luata in considerare doar luna februarie cand consumul incepe sa creasca sau gasit un algoritm care proteja, in mod real, pe cei afectati de starea de urgenta.

Autor: Avocat Radu Sora

email: Office@Sora.Ro sau suna la 0374025501

 

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

You May Also Like

UE-Coronavirus-Romania

UE – CORONAVIRUS – ROMANIA Fara a fi eurosceptici devine foarte clar ca Uniunea Europeana nu a putut gestiona aceasta criza, dand dovada de lipsa